Saraci, dar cu Net: Guvernul va conecta la Internet peste 780 de localitati din zonele rurale defavorizate

Pana la sfarsitul anului 2015, 783 de localitati din Romania vor fi conectate la Internet, in cadrul unui proiect derulat de Ministrul pentru Societatea Informationala (MSI).

Derulat pe parcursul a unsprezece luni, acesta vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga (broadband) in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de Internet de mare viteza, potrivit unui comunicat postat pe site-ul MSI.

Numit „Ro-NET: Construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structura”, acesta va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca „zone albe”, cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca.

Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand Internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.

Noua retea de distributie va avea aproximativ 4.843 km.

Proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si are o valoare totala de 377.838.279,59 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 252.281.871,95 lei.

Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet – Pe ce loc ne aflam

Ce spune ministrul

„Prin extinderea retelei de broadband, promovam cresterea economica in localitatile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, de alfabetizare digitala, de o mai buna penetrare a serviciilor de e-guvernare decat in stransa legatura cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net.

Este un proiect de maxima importanta al Ministerului pentru Societatea Informationala si, totodata, o prioritate a Comisiei Europene, care a aprobat acest proiect la finalul anului trecut”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul in urma licitatiei organizate de MSI, Telekom Communications si Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul in cadrul perioadei eligibile a programului de finantare care se incheie la 31.12.2015.

Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii, se mai arata in comunicat.

Sursa: http://www.ziare.com/

Preluat: Dragan Modesta, expert promovare