Despre noi

REPERE ISTORICE

30 septembrie 1864 – Legea pentru infiintarea “Camerelor de Comerciu” (promulgata la 2 octombrie). Sunt infiintate camere de comert in Bucuresti, Turnu Severin, Craiova, Turnu Magurele, Giurgiu, Braila, Galati si Ismail. Camera din circumscriptia Craiova are in componenta sa judetele Dolj, Valcea si Olt.

La 10 mai 1886 denumirea institutiilor se schimba in Camere de Comert si Industrie. Camera din circumscriptia Craiova primeste in componenta sa si judetul Gorj.

20 iunie 1887 are loc inaugurarea caii ferate Ramnicu Valcea – Dragasani.

In anul 1925 la Ramnicu Valcea se infiinteaza o scoala de ucenici comerciali (curs seral, durata 3 ani).

Pe 12 mai 1925 apare Legea de reorganizare a Camerelor de Comert si Industrie, care permite infiintarea unor noi camere de comert pe teritoriul Romaniei.

La 13 februarie 1926 este infintata Camera de Comert si Industrie Valcea, prin Decretul Regal 586/1926, publicat in Monitorul Oficial din 14 februarie 1926.

30 aprilie 1934 –  urmare a modificarilor legislative, Camera de Comert si Industrie Valcea devine „sectiune pedenta de Camera de Comert si Industrie Sibiu”, inglobare infaptuita la 5 iunie 1934.

La 30 aprilie 1936 Camera de Comert si Industrie Valcea isi recapata drepturile de institutie de sine statatoare. Consiliul de administratie este pus in functiune la 12 octombrie 1936, in frunte cu presedintele Mitica Simian.

1945 – 1948 – activitatea camerelor de comert este dublata de Sfatul Negustoresc. O intalnire a acestui for are loc la Ramnicu Valcea, in gazduirea presedintelui Mitica Simian.

In anul 1949 Camerele de Comert si Industrie sunt desfiintate „fara a avea institutie succesoare”.

In aprilie 1990 Octavian Vulpulescu, inspector teritorial cu privatizarea, initiaza prima tentativa de reinfiintare a Camerei de Comert si Industrie Valcea, incercand sa adune un grup de initiativa.

A doua initiativa de reinfiintarea a Camerei de Comert si Industrie Valcea, apartine lui Valentin Cismaru, inspector teritorial in Ministerul Economiei, acesta incercand o asociere a mai multor agenti economici.  In 3 iulie 1990 un cotidian local publica anuntul de initiere a reinfiintarii Camerei de Comert si Industrie Valcea sub forma unei invitatii de participare la reinfiintare.

La 12 iulie 1990 are loc prima intalnire a grupului de initiativa, format din peste 30 de reprezentanti ai agentilor economici locali si se redacteaza Hotararea de reinfiintare a Camerei de Comert si Industrie Valcea.

In 16 – 17 iulie 1990 are loc prima adunare generala a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la care participa si o delegatie de valceni.

In 26 iulie 1990 are loc Prima Adunare Generala a Camerei de Comert si Industrie Valcea, pentru proiectul de buget si alegerea conducerii, Valentin Cismaru fiind ales in functia de presedinte. Documentele de infiintare vor fi legalizate in data de 6 august 1990, la Notariatul de Stat din Ramnicu Valcea, procedura finalizandu-se cu Hotararea de Guvern 799/1990.

Camera de Comert si Industrie Valcea functioneaza pana astazi fara intrerupere, indeplinindu-si rolul de reprezentare economica in relatii locale, nationale si internationale, de initiator al evenimentelor de comunicare publica a economiei regionale, de animator al mediului de afaceri valcean.

MISIUNEA

Camera de Comert si Industrie Valcea, organizatie neguvernamentala, autonoma, de utilitate publica, constituita in anul 1990 din initiativa comerciantilor din judet, se autodefineste prin ansamblul activitatilor de promovare, reprezentare si informare a mediului economic pe care le desfasoara, ca promotor al dezvoltarii si valorificarii resurselor economice si sociale, in termeni de cat mai inalta performanta.

Camera de Comert si Industrie Valcea acorda, prin intreaga sa oferta o atentie prioritara identificarii si satisfacerii cerintelor si asteptarilor mediului economic local, regional si national, precum si cultivarea comunicarii cu acestea in vederea unei cat mai consistente contributii din partea ei la dezvoltarea durabila.

Camera de Comert si Industrie Valcea desfasoara o politica de consolidare si dezvoltare a pozitiei sale locale, regionale, nationale si internationale, urmarind cu consecventa compatibilizarea si alinierea activitatilor pe care le intreprinde, cu standardele si practicile utilizate de organizatii similare din Romania, Uniunea Europeana si state cu nivel inalt de dezvoltare.

VIZIUNEA

Camera de Comert si Industrie Valcea isi propune sa devina nucleul mediului de afaceri local, printr-o strategie orientata  cu prioritate catre sustinerea intreprinderilor de toate dimensiunile si din toate domeniile.

JUDETUL VALCEA

Judetul Valcea este localizat in sudul Romaniei, se intinde pe o suprafata de 5.765 km² si se invecineaza cu judetele Alba si Sibiu la nord, judetul Arges la est, judetul Olt la sud si sud-est, judetul Dolj la sud-vest, judetul Gorj la vest si judetul Hunedoara la nord-vest.

Resedinta judetului este municipiul Ramnicu Valcea .

Din punct de vedere administrativ, judetul Valcea este impartit in 2 municipii, 9 orase si 78 de comune.

Prin asezarea sa geografica, judetul Valcea beneficiaza de aproape toate formele majore de relief: munti, dealuri subcarpatice, podis si lunci cu aspect de câmpie, dispuse in trepte de la nord la sud, intregite de defileele Oltului si Lotrului, strajuite de muntii Cozia, Capatanii, Fagaras, Lotru si Parang. Aici intre masivele de munti se afla una din cele mai mari depresiuni intramontane din judet, cunoscuta sub numele de Tara Lovistei.

Raul Olt strabate judetul pe o distanta de 135 km, primind apele a numerosi afluenti din care cel mai important este Lotrul. Acest bazin hidrografic, care se afla în partea dreapta a Oltului, cuprinde aproape toată suprafața judetului.

Bogatia judetului Valcea este intregita de importante resurse minerale, importante atat pentru economia judetului cat si pentru economia nationala. La Cataracterele Lotrului, langa Voineasa, se exploateaza mica, pegmatite de cuart si fedspat, calcarul se exploateaza la cariera Bistrita, din comuna Costesti, de la Ocnele Mari se extrage clorura de natriu (sarea), carbunele brun de la Berbesti, Alunu si Copaceni, iar titeiul si gazele naturale se extrag de la Babeni, Madulari si Fauresti.

Principalele ramuri ale economiei valcene sunt:

industria chimica reprezentata de Oltchim SA si Ciech Soda Romania SA, ambele situate la 10 km de Ramnicu Valcea;

industria energetica: Hidroelectrica, prin sucursala Hidrocentrale Valcea, administreaza 23 de hidrocentrale, 3 statii de pompaj hidroenergetic si 3 microhidrocentrale, construite de-a lungul raurilor Olt si Lotru, cu o putere totala de 1525.9 MW;

– cu prelucrarea lemnului, o ramura dezvoltata in special in zona localitatii Brezoi, se ocupa firme precum Forestcov SRL, Hardwood SRL, Cozia Forest SA, iar cu fabricarea mobilei se ocupa Corom Export SRL, Lucky Man SRL, Alson SRL;

industria moraritului si panificatiei  este reprezentata de 2 dintre cele mai mari firme din tara Boromir Ind SRL si Vel Pitar SA;

– in industria constructoare de masini, o ramura cu vechime in judetul Valcea, se remarca Vilmar SA, Wipro Infrastructure Engineering SA, Uzina Mecanica Ramnicu Valcea SA, Termorep SRL, Hidroserv Ramnicu Valcea;

productia de piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule:  MW Romania, Ereste Star C.M. SRL si Faurecia Romania SRL;

 cercetare – dezvoltare in stiinte naturale si inginerie:  Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – I.C.S.I Ramnicu Valcea;

industria alimentara: Diana SRL, Annabella Fabrica de Conserve Raureni, Fralvil SA, Avicarvil SRL;

turism:  judetul Valcea, al II-lea pe tara din punct de vedere al numarului locurilor de cazare, cuprinde 3 dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din tara: Calimanesti – Caciulata, Baile Olanesti si Baile Govora.