Ce le-a adus 1 ianuarie 2015 fermierilor romani

Incepand de la 1 ianuarie 2015, in viata tuturor romanilor, deci si a celor care traiesc in mediul rural se fac simtite cateva masuri guvernamentale adoptate in 2014 și care intra in vigoare in Anul Nou.

Eliminarea accizei la tuica

Acciza pentru palinca va fi eliminata, incepand din 2015, potrivit unui proiect de Lege care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Salarii si pensii mai mari

Salariul minim pe economie se majoreaza la 975 lei, iar cum o importanta parte din lucratorii din agricultura sunt angajati pe acest venit minim, ei ar trebui sa beneficieze de aceasta marire. Totodata, pensiile vor fi majorate cu 5%, potrivit ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.

Preturi mai mici la cereale

Cerealele s-ar putea vinde, in 2015 si 2016, la preturi la fel de mici ca in 2014 sau chiar mai scazute de atat. Motivul este explicat intr-un articol al cotidianului Viata Libera: cresterea rapida si consistenta a recoltelor de cereale, la nivel mondial, potrivit concluziilor unui studiu dat publicitatii in vara Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD). Analistii sustin ca fermierii din intreaga lume si-ar fi extins prea repede campurile cu cereale, iar acum ar scoate pe piata, la recoltat, mai mult decat se consuma.

Fermierul care a investit zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de euro in silozuri, va fi cel mai putin afectat de situatie, deoarece isi poate stoca recolta. O va putea vinde, astfel, peste luni bune, abia cand pretul platit de cumparator ii va conveni.

Poate iesi pe plus si producatorul care incheie contracte „futures”, stabilind in avans, cu cateva luni inainte de recoltat, pretul la care vinde cereale.

Taranul si fermierul mic, adica cei care vand direct din camp, pierd insa consistent, la fiecare scadere a pretului cerealelor.

Restul subvențiilor vin din ianuarie

Dupa ce prima parte a subvenției pe suprafața – 69 de euro, a fost platita fermierilor incepand cu luna octombrie, a doua tranșa de pana la 156 de euro este preconizata a ajunge in contul agricultorilor in prima luna a lui 2015. A fost aprobat totodata și cunatumul ajutorului național de tranziție – ANT de 19,81 de euro/ha – bani platiti de la bugetul de stat.

Fondurile europene sosesc din februarie

Cum Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020 nu a primit inca aprovarea Comisiei Europene, fondurile europene pentru agricultura romaneasca sunt in continuare blocate. Conform unor declaratii recente ale ministrului Daniel Constantin, se pare ca primele masuri cu finantare din noul exercitiu bugetar vor fi deschise in luna februarie. Pana atunci, in unele zone al tarii, mai multe GAL-uri au lansat sesiune de depunere a dosarelor pentru mai multe Masuri de finanatare, printre care si Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. In majoritatea cazurilor, dosarele pot fi depuse pana pe 15 ianuarie.

Sursa: http://agrointel.ro/

Preluat: Dragan Modesta, expert promovare