AGRICULTURA

Fermierii care se ocupa cu cultivarea pamantului vor primi ajutoare naționale tranzitorii de aproape 20 de euro/hectar. Decizia a fost deja adoptata de executiv, care a stabilit mai exact o valoare de 19,81 euro pentru fiecare hectar, in conformitate cu schemele de plati directe si plati nationale directe complementare.

In același timp, guvernul a emis o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul creșterii animalelor. Acest sprijin financiar, acordat in concordanța cu normele comunitare acopera  parțial sau integral costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic. De asemenea, el permite acoperirea costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului. Excepție fac insa controalele efectuate de proprietarul septelului sau verificarile de rutina cu privire la calitatea laptelui.

Solicitantii ajutorului de stat pot fi asociatii sau organizatii de crescatori de animale care presteaza serviciile menționate, alaturei de persoanele juridice acreditate pentru intocmirea și menținerea registrelor genealogice ale raselor de animale și/sau pentru determinarea calitatii genetice a raselor de animale.

Pentru anul 2015, cererile initiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de catre solicitanți pot fi depuse pana in data de 15 ianuarie 2015.

Cum va fi anul agricol 2015?

Previziunile pentru anul agricol 2015 indica recolte bogate de cereale și semințe oleaginoase, insa cu prețuri mai mici fața de anii anteriori – la jumatate chiar fața de varful istoric din 2008. Aceasta inseamna ca fermierii nu-și vor permite prea mult sa faca investiții in echipamente agricole sau terenuri, ci se vor concentra pe optimizare, arata o analiza a Ziarului Financiar.

Potrivit estimarilor, recoltele bogate de cereale si seminte oleaginoase vor fi in 2015 baza pentru cele 17 miliarde de euro care se vor rula in piata agricola romaneasca. Aproape jumatate din recolta de cereale va fi excedent si va ajunge la export, iar banii primiti de fermieri pentru productiile lor se vor duce catre piata funciara, dar si catre investitiile in solutii hi-tech de monitorizare si control al exploatatiilor agricole.

Trecerea la eco-agricultura, subvenții 100%

Fermierii care au terenuri in conversie catre agricultura ecologica pot primi fonduri europene nerambursabile de 100% din valoarea proiectului. Platile compensatorii care se vor acorda prin Submasura 11.1 ”Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica” din Programul Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sunt calculate sub forma de costuri standard pentru cele 5 pachete propuse.

Astfel, pachetul 1 inseamna culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret), iar valoarea este de 293 euro/ha/an. Pachetul 2 se refera la legume și aduce 500 euro/ha/an. In cazul livezilor, așa numitul Pachet 3, suma este de 620 euro/ha/an.

Pentru vii – pachetul 4, fermierii pot primi 530 euro/ha/an, iar in cazul Pachetului 5 – plante medicinale si aromatice, suma este de 365 euro/ha/an. La nivel de pachet, se va aplica degresivitatea sprijinului financiar. In cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 ha, 100 ha și 300 ha, valoarea platii scade pentru acele suprafete agricole care depasesc valorile respective. Scaderea nu se aplica in cazul cooperativelor agricole.

Platile acordate astfel se pot cumula cu celelalte tipuri de plati acordate pe suprafata.

Noul PNDR incepe in februarie?

In luna februarie 2015 ar putea fi deschisa o noua sesiune de depunere de proiecte prin PNDR, potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin. Depunerea proiectelor va fi continua, iar cei care se vor orienta catre agricultura ecologica vor avea prioritate la finanțare.

”Vom acorda punctaje suplimentare pentru fermierii care se orienteaza catre agricultura ecologica și integreaza producția, astfel incat sa ne atingem obiectivul ca produsele organice romanești sa fie din ce in ce mai prezente pe rafturile marilor magazine, iar Romania sa exporte mai ales produse procesate, cu valoare adaugata mare”, spune Daniel Constantin. Fondurile alocate prin PNDR pentru fermierii ecologici se ridica la circa 200 de milioane de euro.

S-au schimbat regulile pentru finanțarea europeana

Au aparut reguli noi pentru fermierii care vor subvenții in perioada 2015-2020. Pentru a putea beneficia de acordarea de plati directe, fermierii trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de identificare, administrat de APIA, și sa depuna cerere unica de plata in termen.

De asemenea, fermierii trebuie sa iși intabuleze proprietatea, sa identifice, sa declare si sa delimiteze cu exactitate parcelele agricole intr-o aplicatie electronica si sa utilizeze datele cadastrale disponibile. Pentru a fi bine-ințeleși, oficialii europeni au stabilit și cateva definiții.

Astfel, beneficiarii platilor directe sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfașoara o activitate agricola in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune sau locatari. Arendatorul, concedentul si/sau locatorul nu beneficiaza de plati directe pentru terenul sau animalele arendate, concesionate sau inchiriate.

Asocierea in agricultura, rasplatita cu bani in plus

Producatorii agricoli care se asociaza pot beneficia de fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020 de pana la 100.000 de euro pe an, prin Masura 9 ”Sprijin pentru inființarea grupurilor de producatori”.

Oficial, masura are scopul de a asigura legatura cu piata, sa imbunatațeasca și sa adapteze producția, atat la cerințele pieței, cat și la preferințele consumatorilor. Sprijinul acordat prin Masura 9 din noul PNDR va contribui la crearea lanțurilor alimentare scurte si este necesar din perspectiva deschiderii oportunitaților de piața pentru fermieri prin promovarea și vanzarea in comun a produselor, aproape de sursa de producție.

De asemenea, asocierea fermierilor din sectorul pomicol va conduce la creșterea competitivitații sectorului și va facilita obținerea produselor cu valoare adaugata mare. Sprijinul se acorda ca procent calculat pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului, cu excepția primului an, cand se poate plati grupului de producatori un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, in ultimii trei ani inainte de aderarea la grup.

Bani pentru proprietarii de paduri

In noul Program Național de Dezvoltare Rurala, proprietarii de paduri pot accesa fondurile europene nerambursabile. Astfel, masura 15 ”Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea padurilor”are in vedere completarea masurilor de conservare a biodiversitații pe terenuri forestiere aplicate prin sistemul actual de gestionare a padurilor, prin promovarea de angajamente voluntare care sa contribuie la reducerea numarului de intervenții silvoculturale pe suprafețele angajate.

Totodata, prin promovarea utilizarii atelajelor in detrimentul mijloacelor mecanizate, prin Masura 15”Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea padurilor”, se are in vedere reducerea eroziunii solului in arboretele pe care sunt aplicate lucrari de rarituri.

Sursa: Jurnal Rural

Preluat: Dragan Modesta, expert promovare